15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

 2019. május 13-tól 17-ig rendezte meg az ELTE Informatika Kara és az NJSZT  Közoktatási Szakosztálya a 15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop-ot.

A Bebras kezdeményezéshez kapcsolódó, minden évben megrendezésre kerülő műhelykonferencia célja kettős: egyrészt az egyes országokban megrendezendő versenyek, aktivitások előkészítése – az ezekhez kapcsolódó feladatok kidolgozása. Másik igen fontos pont a közösség működésének biztosítása, az ehhez kapcsolódó megbeszélések, folyamatok koordinálása és megvalósítása.

Az idei munkakonferencián végül 58 ország több mint 120 képviselője vett részt.

Az első napon az újonnan csatlakozóknak és tanároknak szóló előadások kaptak szerepet konferencia jelleggel. Az informatikai gondolkodás, a Bebras-célok és ezek elméleti, feladatokban megjelenő és technológiai megvalósításai kerültek terítékre. Az Epam öt magyar tanár részvételét is támogatta ezen az első napon.

A második naptól pedig elkezdődhetett a következő verseny előkészítése, a közösséggel kapcsolatos munkák lebonyolítása. Ehhez 8 munkacsoport 208 feladatot dolgozott fel.

A csoportok tagjai a kávészüneteket is megbeszélésekre, kapcsolatépítésre használták. Az ebédet és a vacsorát követően került sor a közösség működésével kapcsolatos döntések megbeszélésére, vitákra és szavazásokra. Az este 10-11 körüli zárást követően az esti kapcsolatépítés sem maradhatott el.

Az időjárás támogatta a kemény munkát. A tervezett szerda délutáni hajókirándulás helyett  a bowling és a wellness részleg vállalta át a csapatépítő feladatot. Az utolsó délután azért sikerült esőmentes időintervallumot találni a csoportfotó elkészítésére is.

Az utolsó nap délutánján került sor a legjobb feladatok kiválasztására, melynek első három helyezettje 1-1 hód-os termoszt vihetett haza és melyekkel egészen biztosan találkozhatunk majd a novemberi megmérettetéseken.

Az ELTE IK által támogatott záró vacsorán a kar dékánja, Dr. Horváth Zoltán mondott beszédet, melyben kiemelte a hasonló kezdeményezések és nemzetközi közösségek fontosságát és az informatikai gondolkodás szerepét mind a diákok, mind a majdani munkavállalók szempontjából. Majd a Bebras „anyjával”, Valentina Dagienével közösen felvágták a szülinapi tortát.

Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a szervezésben és a lebonyolításban támogatást nyújtó kollégáknak, a Bebras Board-nak és a Bebras közösségnek a munkájukért és támogatóinknak a támogatásért, hogy a munkakonferencia a visszajelzések alapján is sikeresnek és színvonalasnak értékelten megvalósulhatott.